Żyj i odżywiaj się zdrowo
Wyszukiwarka lokali w Kaliszu
Żyj zdrowo

Andruty Kaliskie są kolejnym po “wielkopolskim serze smażonym”, “rogalu świętomarcińskim” i “miodzie wrzosowym z Borów Dolnośląskich”, polskim produktem zarejestrowanym w Unii Europejskiej jakoChronione Oznaczenie Geograficzne

Andruty Kaliskie kojarzą się z Kaliszem tak jak trębacz z herbem miasta.



Cieniutkie i chrupiące były już znane w okresie zaborów.

Stały się przysmakiem wielu kaliszan.

Andrut jest wyrobem, którego produkcja przebiega od kilkudziesięciu lat przy zachowaniu tej samej technologii

Wyrób andrutów kaliskich jest niemal rękodziełem.



W obrębie jednego zakładu, przy zastosowaniu tych samych urządzeń i zachowując reżim technologiczny, powtarzalność w wyglądzie gotowego wyrobu jest trudna do uzyskania.

Ręczny wypiek – absolutny brak automatyzacji – bezpośredni wpływ cukiernika na przebieg produkcji – powoduje, że andrut kaliski jest wyrobem specyficznym, jedynym i niepowtarzalnym.

Praktycznie każdy opłatek jest inny, niepowtarzalny, jednak zachowuje wspólne cechy.

Cechy szczególne:

  • Kształt – okrągły, średnica około 15-17 cm

  • Kolor – występują subtelne różnice w kolorze każdego płatka. Kolory ecru do jasnego brązu.

  • Grubość – około 1 mm

  • Smak – lekko słodki, pozostawia nutę słodyczy w ustach.

  • Kruchość – bardzo cienki, higroskopijny opłatek: prawidłowość wypieku i przechowywania zapewnia wysoką kruchość.

    Dziś produkowany w Kaliszu przez dwóch producentów, którzy dzięki Swojemu zaangażowaniu i determinacji, przystosowali Swoje zakłady do wymogów Unii i zdobyli Certyfikat Unii Europejskiej.

Jednym z Nich jest Zakład Cukierniczy Urszula Kinowska mieszczący się przy ul. Kopernika w Kaliszu.

Zapraszamy na stronę internetową www.andruty.eu lub www.andruty-kaliskie.pl

Można również znaleźć Nas na FB: https://www.facebook.com/AndrutyKaliskie






Co zrobić, aby zadbać o dobre samopoczucie jesienią? Jak zorganizować aktywny wypoczynek? Jaką dietę wybrać?

Jesienią, wraz ze spadkiem temperatury i zmniejszeniem ilości dni słonecznych, doświadczamy wyraźnych zaburzeń nastroju. Aby ustrzec się przed jesienną chandrą i zachować pełnię sił, warto zadbać o dobre samopoczucie, poświęcając czas na regularną aktywność fizyczną i dobierając odpowiednią dietę.

Fitness pod chmurką

Codzienna dbałość o kondycję nie tylko pozwoli nam podtrzymać dobry nastrój, ale pomoże też w uniknięciu uciążliwych chorób. Wskazane jest poświęcanie co najmniej 30 minut dziennie na aktywność fizyczną, najlepiej pod gołym niebem. Spacer, jogging czy gimnastyka na świeżym powietrzu dotlenią i zahartują ciało, przygotowując je do mroźnej zimy. Ponadto stopniowe przyzwyczajanie do niższych temperatur sprawi, że będziemy mniej podatni na przeziębienia i niebezpieczne wirusy. Musimy pamiętać, że osoby regularnie uprawiające sport są nie tylko zdrowsze, ale przede wszystkim cieszą się doskonałym stanem ducha. Podczas intensywnego wysiłku fizycznego organizm wydziela bowiem endorfiny, zwane potocznie hormonami szczęścia, które sprawiają, że znacząco poprawia się nasz humor.


Energia w posiłku

Również właściwie skompletowana dieta jest podstawą dobrego samopoczucia. Jesienią bardzo ważne jest, aby zadbać o przygotowywanie zbilansowanych posiłków, ponieważ w trakcie chłodnych dni potrzebujemy znacznie więcej energii. Powinniśmy więc spożywać produkty lekkie, ale o dużym potencjale energetycznym np. kaszę, mleko, ciemny ryż i pieczywo, białe mięso, a także miód i orzechy. Nie zapominajmy też o świeżo wyciskanych sokach, które dostarczą nam niezbędnych witamin oraz składników mineralnych, pomagając wzmocnić odporność. Pamiętajmy, aby inwestować w zakup produktów ekologicznych, które znajdziemy w specjalnych sklepach ze zdrową żywnością. Istotną kwestią jest również właściwe przechowywanie żywności tak, aby nie traciła swoich wartości odżywczych. – Jeśli chcemy na dłużej zachować świeżość produktów spożywczych, możemy przechowywać je w specjalnych naczyniach próżniowych, które eliminują możliwość rozwoju niebezpiecznych bakterii i drobnoustrojów – zaleca Krzysztof Nieborek przedstawiciel firmy AWG Polska, producenta systemów próżniowego przechowywania żywności superVAC.

Nieco przyjemności

Wszyscy potrzebujemy od czasu do czasu chwili relaksu. Trudy dnia codziennego warto wynagrodzić sobie w postaci gorącej, nastrojowej kąpieli z aromatycznymi olejkami, dzięki której odprężymy zarówno ciało jak i umysł. Doskonałym sposobem jest również odwiedzenie centrum SPA i poddanie się odprężającemu masażowi lub spędzenie kilkunastu minut w relaksującym jacuzzi. Dla amatorów sportu idealnym rozwiązaniem jest wyprawa na basen lub trening jogi. Pływanie doskonale odstresuje, a przy tym wzmacnia mięśnie całego ciała i poprawia kondycję stawów, joga zaś wycisza, wpływa na sprawność układu krążenia i pozytywnie nastraja do świata.

Aby całkowicie zapomnieć o rutynie tygodnia pełnego pracy, możemy zorganizować spontaniczny, weekendowy wypad za miasto, który pozwoli nam odpocząć od codziennych obowiązków. Wycieczka w góry, wyprawa do lasu czy lekcja jazdy konnej to doskonałe sposoby spędzenia wolnego czasu na świeżym powietrzu. Aktywny wypoczynek i kontakt z przyrodą będzie nie tylko przyjemną i ekscytującą rozrywką, ale przede wszystkim doskonałym sposobem relaksu psychicznego.

Źródło: AWG Polska www.awg-supervac.pl


Sezon letni chyli się ku końcowi jednak nadal jest to idealny czas aby zmienić swój wygląd oraz nawyki żywieniowe.